De verzorging van olijfbomen

Ze zijn gemakkelijk in onderhoud en verzorging en kunnen zowel in de volle grond als in een pot goed verzorgd worden. Hou alleen wel met een aantal punten rekening:

 

  • Het is noodzakelijk om de olijfboom te verpotten! Kies altijd voor een pot die minimaal 20% groter is dan de transport pot of poot hem in de volle grond! Doe dit het liefst direct na aanschaf.

 

  • Staat de boom in een pot? Zorg voor een drainagegat! Het gat zorgt ervoor dat de potgrond kan ademen en dat de wortels gezond blijven.

 

  • De olijfboom dient altijd in een licht vochtige grond te staan. Doordat de boom op een plek met veel licht staat, verdampt er veel water. Geef daarom in de zomer 2 tot 3 keer per week water. Vooral als de boom in de volle zon staat. Voorkom wel dat de wortels niet in laag met water blijven staan. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten. Controleer regelmatig de grond door je vingers diep in de grond te steken. Is de grond na een dag al droog? Dan geef je te weinig water. Is de grond na 4 dagen nog nat, geef dan iets minder water.

 

  • Sproeien is niet nodig! Het water op de bladeren kan ervoor zorgen dat de bladeren van de olijfboom verbranden, door de zon.

 

  • Geef de boom jaarlijks wat extra voeding! Doe dit alleen in het groeiseizoen van maart tot september. In onze winkels hebben wij speciale voedingstabletten voor mediterrane bomen hier zitten 10 tabletten in voor €10,-. De voeding in deze tabletten is maar liefst 1 jaar werkzaam! De tabletten zorgen voor een sterkere groei en maakt de boom tevens bestand tegen ziekten, plagen en droogtestress.

 

  • Geef je olijfboom bescherming tegen de strenge vorst. Wanneer de tempratuur zakt tussen de -10 a-15 graden, dan is het verstandig om enkel de stam van de olijfboom bescherming te geven. Wikkel daarom enkel de stam in met jutte of vliesdoek. Gebruik GEEN plastic! Wanneer de olijfboom is ingepoot in een pot, kan je ook overwegen om de olijfboom bij een flinke vorstperiode te verplaatsen naar een vorstvrije, beschutte ruimte. Let er alleen wel op, dat er voldoende licht in de ruimte valt.

 

  • Snoei de boom. Voor de gezondheid van de olijfboom kun je hem het beste af en toe snoeien. Zo hoeft de boom zijn energie over minder takken en bladeren te verdelen waardoor hij gezonder blijft! En daarnaast ziet een gesnoeide boom er mooi uit! Snoei hem het liefst in het voorjaar, want dan zit de boom in zijn groei en herstelt hij beter.

 

  • Na een langdurige vorstperiode komt het vaak voor dat de olijfboom flink wat blad verliest of last heeft van bruine bladeren. Snoei nadat de vorst volledig voorbij is, de kale takken of twijgen met 2/3 terug om nieuwe groei te stimuleren. Wees alleen niet te rigoureus met snoeien.Geef de boom vervolgens een vitamine boost door hem te bemesten met de voedingstabletten. Doe dit in maart/april, dit bevordert het herstel. Belangrijk om te weten is, dat niet al deze handelingen er onmiddellijk toe leiden dat de olijfboom zich snel in volle glorie herstelt. Een olijfboom kan er zeker 3 maanden over doen om bij te komen van vorstschade.